Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
US Airdrop
Utah
Omaha
Gold
Juno
Sword
GB Airdrop
Tidslinie

D-dag: den længste dag

Kampen om brohovedet

Tro mig , Lang - de første 24 timer af invasionen bliver afgørende ... Tysklands skæbne afhænger af, hvordan de forløber ... både for de allierede og for Tyskland bliver det den længste dag.

Feltmarskal Erwin Rommel
til sin adjudant, 22. april 1944.

Den tyske feltmarskal Erwin Rommel, kendt som "Ørkenræven" for sine bedrifter i ørkenkrigen mod briterne og personligt udpeget af Hitler til at lede invasionsforsvaret i Normandiet, vidste, at invasionen måtte komme. Under en inspektionsrunde ved Normandiets kyst fortalte sin adjudant, at invasionen for både tyskerne og de allierede ville blive den længste dag. Kampen om brohovedet ville blive en kamp om alt eller intet. Rommel var overbevist om, at skulle de allierede slås tilbage, måtte det ske på selve strandbredden. Fik de først bidt sig fast, var alt tabt for tyskerne.

Plans are of little importance, but planning is essential.

Premierminister Winston Churchill

Som øverstkommanderende kunne han - og hans modpart general Eisenhower - ikke gøre andet end at planlægge deres aktioner efter bedste evne. På selve dagen kunne de kun se til, mens kampen blev afgjort i hundreder af små og store slag overalt langs invasionskysten.

Vejret var dårligt i starten af juni og ved daggry var lavvande. To faktorer, der for Rommel betød, at de allierede ikke vil iværksætte deres invasion. Den 5. juni drog han derfor afsted fra Normandiet for  dels at fejre sin kones fødselsdag, men også for at prøve at få Hitler i tale. Rommel ville have de så vigtige panserreserver ind under sin kommando.

This operation is being planned as a success, We can not afford to fail.

General Dwight D. Eisenhower

Eisenhower havde sine problemer at slås med. Vejret var tæt på at sætte en stopper for hele operationen. Men kom de afsted, var der jo altid en risiko for, at det ikke ville lykkes. Han skrev derfor to udkast en pressemeddelse: en der bekræftede landsætningen som en succes og en der omtalte en fejlslagen landsætning, som han alene bar ansvaret for.

Menuen til venstre peger frem til afsnit med skildringer af begivenhederne på D-dag den 6. juni 1944 ved de fem sølandsætningsområder og de to luftlandsætningsområder. Afsnittet Tidslinie viser en oversigt over begivenhederne på D-dag time for time samt de allieredes fremrykning den første uge efter D-dag.

Every soldier must know, before he goes into battle, how the little battle he is to fight fits into the larger picture, and how the success of his fighting will influence the battle as a whole.

Feltmarskal Bernard Law Montgomery

Vil du vide mere om planlægningen og allieredes forberedelser forud for D-dag, så følg linket Baggrundsstof øverst/nederst på siden.

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster